Rólunk írták

TESZT: a jó kávé se jó, maximum felébreszt

divany.hu
2016.09.16 15:27
TESZT: a jó kávé se jó, maximum felébreszt

Őrölt kávékat teszteltünk szakértőkkel. Nem volt jó élmény. Omnia, Karaván, Tchibo, Segafredo vagy Bravos? Esetleg sajátmárkás? Mutatjuk.

Kora reggel Szentendrén gyűltünk össze, a világ legmegtalálhatatlanabb kávépörkölő üzemében, hogy szakértőinkkel karöltve keressük meg a legjobb őrölt kávét, amit a kiskereskedelmi üzletekben kapni lehet. Igen, tudjuk, az őrölt kávé a kávészakértők és imádók számára maga a halál, ám érdemes tényként kezelni, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége ezt vásárolja. 

Laikus tesztelőink mellett három szakember vett részt a kóstolásban, a technikai hátteret Laczkó Gábor, a Kávékalmár tulajdonosa biztosította, aki igazi megszállott. Mert mi más lenne, aki képes a kotyogós kávéfőzőjét bedrótozni, hogy megmérje, hány fokon és hány másodpercig kell a kávénak lefőnie, hogy a legtökéletesebb eredményt nyújtsa. 

Vissza_a_kotyogóhoz from Kavekalmar on Vimeo.

Tesztünk másik résztvevője Fekete Gergő, az Artizán pékség megálmodója, és az isteni Kardamomos-vaniliás tekercs mestere, amiből mi  is kaptunk egy adaggal, hogy kompenzáljuk a kávét és a hajnali kelést. Harmadik profink pedig Schneider Balázs, a borairól méltán ismert Rókusfalvy Fogadó üzletvezetője, ebből adódóan rutinos kóstoló. 

Az alapkoncepciónk az volt, hogy a 100% arabica kávékat keressük, ám kiderült, a legtöbb kávé csomagolásán ezt nem tüntetik fel, így a koncepciót úgy változtattuk meg, hogy a saját márkás láncok termékei mellett a legismertebb kávékat vettük meg, melyek mindenhol elérhetőek. Tesztelőink kérésére 9-ben húztuk meg a limitet, mindannyiunk érdekében. 

 A teszt előtt előtt a kávék pörkölésének intenzitását egy német kávéfanatikus által konstruált eszköz,a my-tonino segítségével mértük.A számok nem minőséget jeleznek, hanem csak annyit, mennyire világos illetve sötét a pörkölés. Minél alacsonyabb a szám, annál sötétebb a kávé, intenzívebb a pörkölés.

Tovább olvasom