Rólunk

10 éves a Kávékalmár

Mai fejjel óriási vakmerőségnek tűnik, hogy 2012-ben kávés zöldfülűként meg mertük lépni a cégalapítást. Izgalmas, pezsgő volt az induláskor a kávés szcéna, amibe pörkölőként az elsők közt kapcsolódtunk. A pezsgés, a dinamizmus mit sem változott azóta. A magas minőségű, frissen pörkölt kávékra vágyó ínyencek kegyeiért versengő mikro-pörkölők száma viszont közben megsokszorozódott. Büszkék vagyunk, hogy a Kávékalmár ebben a intenzíven versenyző környezetben talpon maradt, fejlődött, tevékenysége bővült, a hazai és a nemzetközi piacon is egyre kiterjedtebb ügyfélkörre tett szert.

A pörkölés mellett mindig is érdekeltek a kávé elkészítésének technikai részletei. Viszonylag gyorsan kiderült, hogy a kivételes kávéélményhez a konzisztens pörkölésen túl, az elkészítésnél is ügyelni kell minden részletre. Először a kotyogót, majd a gyarapodó számú kávégépünket tűzdeltem tele hőmérő, majd később nyomásmérő szenzorokkal.

Ezeknek a méréseknek köszönhetően 2013-ban csöppentünk bele a filmezésbe. Az első kisfilm (Vissza a kotyogóhoz / Back to the Moka Pot) fogadtatása annyi inspirációt és élményt adott, hogy azt egy sor másik követte. A naked-portafilter.com oldalunk második klipünknek (NAKED) köszönhetően indult el, ami elsősorban a dugattyús eszpresszógépekhez (nagy szerelmünk) kínál saját ötletekre alapuló és gyártású, egyedi kiegészítőket. Az ezt követő PÖRKÖLT / ROASTED nemzetközi sikere aztán egészen Costa Ricá-ig repített bennünket, ahol elsők között filmezhettünk drónnal kávé szüretet. A filmes hóbort azóta is megmaradt, a kávés filmográfia – ha nem is a kezdeti ütemben, de – szépen gyarapodik.

Az évek során gyarapodott a tudás, a növekvő vevőkörnek hála, nőttek, okosodtak a pörkölő- és kávégépeink, és szűkössé vált a pörkölőüzem is. Az új telephelyet a régi tőszomszédságában találtuk meg. Az üzem konstrukciója 2018-ban kezdődött, majd az azt követő év áprilisában vettük birtokba. A csaknem egy évig tartó kivitelezés „instant” (4 perces) változata itt tekinthető meg.

A naked-portafilter shop termékei (nyitott szűrőtartók, a ceruza nyelű tömörítők, nyomásmérő kit-ek és a Smart Espresso Profiler) sikerének köszönhetően 2017 óta a nemzetközi vásárokon (World of Coffee, HOST Milano) is részt veszünk. Ez utóbbi, valamint a kávés kisfilmek sikere is jelentősen segíti a nemzetközi kapcsolatok intenzívebbé tételét, amiből közvetve, az alapvetően magyar piacra fókuszáló kávépörkölés is profitál.

Ez a fajta több lábon-állás remélhetőleg stabil alapot ad az előttünk álló meglehetősen turbulensnek ígérkező időszakra, bízunk benne, hogy sikerül az előttünk álló kihívásokat ismét megugranunk, és továbbra is hozzájárulhatunk a kávékultúra hazai és nemzetközi fejlődéséhez.

Üdvözlettel:
Laczkó Gábor